DůSTOJNíK BUNDESWEHRU PřIZNAL šPIONáž PRO RUSKO, PRý SE BáL JADERNé ESKALACE

Berlín - Čtyřiapadesátiletý důstojník německé armády se dnes u soudu přiznal, že Rusku coby špion poskytoval vojenské informace. Přiměl ho k tomu prý strach z jaderné eskalace ve válce na Ukrajině, řekl podle agentury DPA v první den svého procesu před vrchním zemským soudem v Düsseldorfu.

Zhruba ve stejném období navázal kontakt s pravicově populistickou stranou Alternativa pro Německo (AfD) a zažádal o členství v ní, vypověděl dnes dále muž, který je obžalován ze zvláště závažné špionáže ve prospěch Ruska. Podle údajů soudu byla jeho žádost v červenci 2023 schválena. Obžalovaný řekl, že předtím kontaktoval i krajně levicovou stranu Levice. Odradilo ho prý ale její zásadní odmítání bundeswehru.

Obžalovaný voják z povolání byl jako kapitán odpovědný za systémy elektronického vedení války, uvedl při čtení obžaloby zástupce spolkového státního zastupitelství. To dále tvrdí, že cílem obžalovaného bylo "zajistit ruským ozbrojeným silám výhodu na pozadí aktuální politické situace".

Podnětem k tomu, aby se obrátil na ruský konzulát, byla zpráva "pravděpodobně na Tiktoku", vylíčil obžalovaný. Důstojník se přiznal, že na Tiktoku sledoval proruského influencera blízkého AfD. Nevzpomíná si však, která konkrétní zpráva ho k následným krokům přiměla.

Vojenský kapitán řekl, že mu šlo o to dostat rodinu včas do bezpečí v případě atomové války. Ruskou stranu prý kontaktoval, aby mu poskytla včasné varování o tom, "kdy to bouchne". "Viděl jsem jen tuto cestu," řekl s tím, že nyní svého chování velmi lituje a má je zpětně za chybu. Obžalovaný dodal, že tehdy byl ve velmi špatném psychickém stavu.

Spolkové státní zastupitelství v Karlsruhe oznámilo v březnu, že důstojník bundeswehru viněný ze špionáže pro Rusko byl loni v srpnu zatčen a od té doby je ve vazbě. Od května 2023 tento muž z vlastní iniciativy několikrát nabídl spolupráci ruskému generálnímu konzulátu v Bonnu a ruskému velvyslanectví v Berlíně.

Od loňského prosince stojí před soudem v Berlíně kvůli podezření z předávání tajných informací ruské rozvědce také bývalý pracovník Spolkové zpravodajské služby (BND). Obžalován je z vlastizrady a hrozí mu až doživotní trest. Podle prokuratury dostal z Moskvy za poskytnuté informace nejméně 450.000 eur (zhruba 11 milionů korun).

Německo, které je jedním z největších dodavatelů vojenského materiálu na Ukrajinu, patří k hlavním cílům ruských špionážních operací. Ty podle německých úřadů od začátku invaze nabyly na intenzitě.

Před týdnem úřady rovněž oznámily, že zadržely tři německé občany podezřelé ze špionáže pro Čínu. Dva muži a jedna žena údajně čínské civilní rozvědce předávali citlivé technologie, které by mohly být využity k vojenským účelům.

2024-04-29T15:31:05Z dg43tfdfdgfd