DO RUSKé ARMáDY SE DENNě HLáSí PřES TISíC LIDí, TVRDí MEDVEDěV

Tento rok se k ruské armádě přidalo více než 190 000 dobrovolníků a vojáků ve dočasné službě. Dnes to prohlásil místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv, napsal server Sky News.

"Průměrný denní počet nových rekrutů je stabilní a pohybuje se kolem 1000 osob," sdělil Medveděv.

Ruské síly na ukrajinské frontě zřejmě utrpěly značné ztráty. Ukrajinské vojenské vedení odhaduje, že od začátku války bylo téměř 550 000 ruských vojáků zabito nebo zraněno, uvedl server Ukrajinska pravda.

Ve válce na Ukrajině bojuje téměř 700 tisíc Rusů, prozradil v červnu ruský prezident Vladimir Putin na setkání s vyznamenanými účastníky invaze, která trvá už déle než dva roky.  

"V zóně naší speciální vojenské operace se nachází téměř 700 tisíc lidí," řekl Putin podle Moscow Times. Rusko neustále mluví o válce na Ukrajině, kterou rozpoutala před více než dvěma lety, jako o speciální vojenské operaci.

Loni v prosinci během výroční tiskové konference dlouholetý šéf Kremlu prohlásil, že ruská armáda na Ukrajině nasadila 617 tisíc vojáků s tím, že mobilizováno jich bylo 244 tisíc. Zároveň tehdy poznamenal, že 486 tisíc lidí dobrovolně uzavřelo kontrakty s armádou.

Rusko nezveřejňuje ztráty, které utrpělo ve válce na Ukrajině. Naposledy v září 2022 uvedlo, že v boji zahynulo 5937 vojáků. Podle AFP však několik nezávislých analýz západních zpravodajských služeb stanovuje tento počet na desetitisíce.

Rusko má oproti Ukrajině na bojišti výhodu v počtu ozbrojených sil. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal problémy s náborem i morálkou v rámci ukrajinské armády, kterou sužuje nedostatek personálu i zbraní. Kyjev z toho důvodu snížil odvodový věk a zpřísnil sankce pro ty, kteří se povolávacímu rozkazu vyhýbají.

Související články

2024-07-04T19:57:43Z dg43tfdfdgfd