BIDEN A TRUMP SE DOHODLI NA PřEDVOLEBNíCH DEBATáCH 27. čERVNA A 10. Září

Washington - Americký prezident Joe Biden, zvolený za demokraty, a jeho republikánský předchůdce a předpokládaný soupeř v listopadových volbách Donald Trump se dohodli na termínu dvou předvolebních debat. První se uskuteční 27. června a bude ji pořádat televize CNN, druhou bude pořádat stanice ABC 10. září. Politici o tom informovali na sociálních sítích.

Dnes oznámená dohoda na harmonogramu debat následovala po sdělení Bidenovy kampaně, že se prezident nezúčastní podzimních prezidentských debat, které zprostředkovává Komise pro prezidentské debaty (CPD), jež je organizuje už více než 30 let, uvedla agentura AP. Trumpův štáb se dříve od plánu distancoval s tím, že je to příliš pozdě v kampani. Místo toho Bidenova kampaň navrhla, aby debaty s prezidentskými kandidáty pořádala přímo média s tím, že první debata by se konala koncem června a druhá v září. Trump na své sociální síti Truth Social uvedl, že je "ochoten a připraven debatovat".

O několik hodin později Biden uvedl, že přijal pozvání na debatu 27. června pořádanou televizí CNN. "Je to na tobě, Donalde. Jak jsi řekl: kdekoli, kdykoli a na jakémkoliv místě," uvedl na síti X. Trump vzápětí potvrdil, že se dostaví.

Krátce nato se dohodli i na druhém termínu, a to 10. září. Druhou debatu bude pořádat stanice ABC.

Trump na síti Truth Social uvedl, že je pro něj velkou ctí přijmout pozvání do debat na CNN a na ABC. Bidena přitom označil za "křiváka" a "nejhoršího prezidenta v dějinách Spojených států a hrozbu pro demokracii".

Biden na síti X uvedl, že i on pozvánky obdržel a přijal. "Trump tvrdí, že si dopravu zajistí sám. Já si také vezmu své letadlo. Mám v plánu si ho nechat další čtyři roky," napsal.

Obě strany se však podle AP patrně stále rozcházejí v klíčových otázkách organizace debat, včetně dohody na moderátorech a pravidlech, což jsou záležitosti, které v roce 1987 vedly k vytvoření Komise pro prezidentské debaty. CNN uvedla, že se první debata bude konat ve studiu v Atlantě a bez přítomnosti publika. Moderátoři a další podrobnosti budou podle ní oznámeny později. Trump ještě dnes ráno přitom vyjádřil přání, aby u debaty v živém přenosu bylo velké publikum.

Televizní debaty jsou po desetiletí nedílnou součástí prezidentských voleb ve Spojených státech, letos se ale nad tímto aspektem kampaně vznášely otazníky. Biden, který je v 81 letech nejstarším prezidentem v dějinách USA, se vyhýbá tradičním vystoupením v médiích a dlouho se nechtěl k účasti v duelech zavázat. Trump na druhé straně odmítl nastoupit do loňských debat uchazečů o prezidentskou nominaci Republikánské strany.

Vítězství v republikánských primárkách si už Trump zajistil, stejně jako Biden v interním klání Demokratické strany. Spojené státy tak s největší pravděpodobností poprvé po více než 100 letech zažijí prezidentské volby, v nichž jsou dva kandidáti, kteří už za sebou mají působení v Bílém domě.

Formálně ovšem kandidáty republikánů a demokratů do voleb konaných 5. listopadu určí až nominační sjezdy, které jsou na programu v červenci a v srpnu. V září pak začíná v částech USA možnost odevzdat svůj hlas předem a týmy Bidena i Trumpa daly najevo, že chtějí možnost vystoupit v televizní debatě před tímto milníkem.

Kromě termínů dnes Bidenův štáb navrhl i další podrobnosti potenciálních duelů. "Chtějí, aby se debatovalo v televizním studiu, s mikrofony, které se automaticky vypnou, když danému mluvčímu dojde čas. A chtějí, aby u toho byli jen kandidáti a moderátor," shrnul deník The New York Times.

V minulé kampani Biden a Trump absolvovali dvě debaty, třetí byla zrušená v návaznosti na Trumpovu nákazu koronavirem. Zejména jejich první duel se nesl ve velmi konfrontačním duchu. Především Trump Bidenovi neustále skákal do řeči, na což jeho soupeř v jednu chvíli reagoval slovy: "Zmlkneš už, chlape?"

2024-04-26T20:04:51Z dg43tfdfdgfd