AP: ZE SKLEPA NA BOJIšTě - UKRAJINSKé STARTUPY NASAZUJí LEVNé DRONY

Kyjev - Ukrajina se potýká s nedostatkem lidské síly, obrovskou přesilou a nerovnoměrnou mezinárodní pomocí. Doufá ale, že strategickou výhodu proti Rusku najde v opuštěných skladech nebo ve sklepích továren. Ve stovkách tajných dílen vznikl ekosystém laboratoří, které využívají inovace k vytvoření armády robotů. Ti mají zabíjet ruské vojáky a chránit zraněné Ukrajince na frontě i mimo ni, píše agentura AP.

Obranné startupy po celé Ukrajině - podle odhadů z odvětví je jich až 250 - vyvíjejí stroje na zabíjení na tajných místech, která běžně vypadají třeba jako autoservis.

Zaměstnanci startupu, který vede podnikatel Andrij Denysenko, dokážou v kůlně sestavit bezpilotní pozemní vozítko nazvané Odyssey za čtyři dny. Jeho význam spočívá v ceně - 35.000 dolarů nebo zhruba deset procent toho, kolik stojí model z dovozu.

Pracoviště je rozděleno na malé místnosti, kde se sváří nebo pracuje na karoserii. Vyrábí se tam laminátová korba, vše se stříká armádní zelenou barvou a montuje se základní elektronika, bateriové motory, kamery a tepelné senzory.

Armáda posuzuje desítky nových vzdušných, pozemních i námořních dronů, které vyrábějí jednoduše zařízené startupy. Jejich výrobní metody jsou na hony vzdálené obřím západním obranným společnostem. Ukrajinští konstruktéři se při výrobě levnějších zařízení inspirují články v obranných časopisech nebo videi na internetu. Zbraně a chytré prvky se dají přidat později.

"Bojujeme s obrovskou zemí, kterou neomezují zdroje. Chápeme, že nemáme lidské životy nazbyt," uvedl Denysenko, který stojí v čele obranné společnosti UkrPrototyp. "Válka je matematika," domnívá se.

Jeden z dronů startupu, Odyssey o velikosti osobního automobilu, váží zhruba 800 kilogramů a vypadá jako malý tank bez bojové věže. Pohybuje se po pásech a na jedno nabití baterie o velikosti chladícího boxu dokáže ujet až 30 kilometrů.

Prototyp slouží jako záchranná a zásobovací platforma, ale lze jej upravit tak, aby mohl nést dálkově ovládaný kulomet nebo nálože.

"Čety robotů... se stanou logistickými zařízeními, tahači, nastraží miny nebo je zničí," uvedl ukrajinský vládní web pro získávání finančních prostředků letos v květnu, kdy se k ukrajinské armádě složené z pozemních sil, námořnictva a letectva připojila čtvrtá složka ukrajinské armády - Síly bezpilotních systémů. "První roboti již prokazují svou účinnost na bojišti," píše se na webu.

Náměstek ukrajinského ministra pro digitalizaci Mychajlo Fedorov vybídl občany, aby se zdarma vzdělávali on-line a naučili se doma sestrojit bezpilotní letouny. Chce, aby Ukrajinci vyráběli za rok miliony dronů.

Denysenkova firma pracuje na projektech jako je motorizovaný exoskelet pro vojáky, díky kterému budou silnější, nebo nosiče, které budou vojákům převážet vybavení nebo jim pomáhat do kopců.

"Uděláme vše pro to, aby se bezpilotní technologie rozvíjely ještě rychleji. (Ruští) vrazi ze svých vojáků dělají potravu pro děla, zatímco naši nejlepší lidé umírají," napsal Fedorov na sociálních sítích.

Ukrajina má poloautonomní útočné drony a protidronové zbraně vybavené umělou inteligencí (AI). Kombinace nízkonákladových zbraní a AI nástrojů ale budí obavy u mnoha odborníků, podle kterých bude nízká cena sloužit k šíření podobných technologií.

Technologičtí představitelé OSN a Vatikánu se obávají, že používání bezpilotních zbraní vybavených AI povede k většímu zabíjení a dramaticky zvýší napětí v konfliktech. Organizace Human Rights Watch (HRW) a další mezinárodní lidskoprávní skupiny vyzývají k zákazu zbraní, které eliminují lidské rozhodování. Podobnou obavu vyjádřilo i Valné shromáždění OSN, americký miliardář a podnikatel Elon Musk, nebo zakladatelé londýnského startupu DeepMind vlastněného technologickým gigantem Google.

"Levnější drony povedou k jejich rozšíření," říká odborník na umělou inteligenci Toby Walsh z Univerzity Nového Jižního Walesu v Sydney. "Je také pravděpodobné, že se bude zvyšovat míra jejich autonomie," dodává.

2024-07-16T05:24:15Z dg43tfdfdgfd