AMERICKý VOJáK V RUKOU MOSKVY. RUSOVé HO VINí Z KRáDEžE, BíLý DůM O PříPADU Ví

Rusové během minulého týdne zadrželi dalšího amerického občana, tentokrát jde dokonce o vojáka. Podle mluvčí americké armády Cynthie Smithové byl zadržen ve čtvrtek 2. května ve Vladivostoku, přičemž čelí obvinění z krádeže. 

Moskva o případu informovala americké ministerstvo zahraničí, které zadrženému poskytuje příslušnou konzulární podporu. Armáda kontaktovala i vojákovu rodinu, uvedla Smithová s tím, že zatím není možné poskytnout další podrobnosti. Případ evidují i v Bílém domě.

Podle informací amerických médií, konkrétně podle stanic NBC a CNN a agentury AP, čekal seržant v Jižní Koreji na návrat domů, přičemž do Ruska se vydal na vlastní pěst, nikoliv služebně. Rusové ho podezřívají z krádeže a drží jej ve vyšetřovací vazbě.

Rusko například už déle než rok zadržuje Evana Gershkoviche, který je prvním západním novinářem obviněným v zemi ze špionáže od dob studené války. Soud v dubnu odmítl jeho odvolání proti prodloužení vazby do 30. června letošního roku. 

Gershkovich byl zadržen loni 29. března ve městě Jekatěrinburg na Urale. Ve vazbě čeká na soud, u kterého mu za údajnou špionáž hrozí až 20 let. 

2024-05-07T16:10:14Z dg43tfdfdgfd